e-mail: info@bife.hu

Bibliai Felfedező feladatlapok

A Bibliai Felfedező egy önmagában egyedülálló feladatlap sorozat, ami négy korosztályi szinten, egyenként 36 (3x12) feladatlapból áll. Jelenleg készül az ötödik szint - ami valójában a 0. szint lesz - az írni még nem tudó korosztálynak, ahol felnőtt mesélő segítségével színező feladatok mellett ismerhetik meg a gyerekek a bibliai történeteket. Ez angol nyelven is még folyamatban van, magyarul még nem elérhető.

Egyedülálló a feladatlap sorozat abban, hogy otthoni egyéni és csoportos felhasználásra is alkalmas, és mivel a különböző korosztályok egy vezérfonal mentén haladnak csak a különböző szintek egyre mélyebben dolgozzák fel a történeteket, a résztvevők éveken keresztül, akár többször is váltva korosztályt vehetnek részt a tanulmányozásban egyre mélyítve Bibliaismeretüket, hitüket.

A feladatlapok az Ó és Újszövetség legfontosabb bibliai eseményeit és személyeit mutatják be. Havonta egy feladatlap kitöltése javasolt. Mindegyik feladatlap négy részből áll, amelyet praktikusan hetente lehet feldolgozni. A havi feladatlapok között nincs szigorú összefüggés, de javasolt követni a naptári beosztást, mert pl. Húsvétkor (4. hónap), Karácsonykor (12. hónap) az aktuális témát dolgozza fel.

Változatai

Mivel magyar nyelvterületen két Bibliafordítás is erősen elterjedt (Károli és a Magyar Bibliatársulat új fordítása), különös tekintettel Erdélyre, ahol jórészt még a Károli fordítást használják, a feladatlapjaink mindkét fordítású Bibliához rendelkezésre állnak. Ennek főleg a keresztrejtvények megfejtésénél van jelentősége, ahol a neveket különböző formában használja a két fordítás, de sokszor előfordul, hogy egy-egy kifejezés más szóval van fordítva. Honlapunkról a teljes sorozat jelenleg még csak az új fordítású változat érhető el, a Károlis változat feltöltése még kicsit hiányos, de lassan befejeződött.

Javasolt szintek a különböző korosztálynak:

  6 éves kor alatt -
6 - 8 éves korosztály -
8 - 10 éves korosztálynak -
10 - 13 éves korosztálynak -
14 éves kortól -
0. szint (még nem elérhető magyarul)
1. szint (narancssárga)
2. szint (piros)
3. szint (zöld)
4. szint (kék)

Mindegyik szinthez létezik Bemutató feladatlap. Ezek két részből állnak és a céljuk, hogy megismertessék a Bibliát valamint bemutassák a Bibliai Felfedező feladatlapot. Olyanok számára javasoljuk, akik most kezdenek ismerkedni a Bibliával.

Feladatlapok frissítése

A feladatlapokat folyamatosan revidiáljuk, javítjuk a bennük felfedezett esetleges hibákat, apróbb módosításokat végzünk rajtuk a saját diákjaink által kitöltött feladatlapokban tapasztaltak alapján. Ennek megfelelően köszönettel veszünk bármilyen visszajelzést, és megpróbáljuk lehetőségeinkhez mérten ezeket figyelembe venni. A frissítéseket jellemzően háromévente végezzük el egy adott feladatlapon. Folyamatos felhasználás esetén ezért nem az összes feladatlap egy időben való letöltését javasoljuk, hanem havi rendszerességgel a felhasználás alapján.

A feladatlapok használata

A feladatlapokat használhatod diákként és tanárként egyaránt.
Tanárként használhatod foglalkozás alatt kitöltendő anyagként, de házi feladatként is. Használhatod az általunk ajánlott folyamatos sorrendben, de felhasználhatod a saját tanmenetedhez kiegészítő anyagként az aktuális témát feldolgozó feladatlapot is. A 4. szintű feladatlap jól használható még például börtönmissziós munkatársak számára is.

Letöltés

A feladatlapokat letöltése és használata ingyenes. A feladatlapok pdf formátumban, A4-es méretben érhetők el a honlapról. Amennyiben A3-as méretben lenne szükséged rá (összehajtható, kétoldalas nyomtatáshoz), külön kérésre a megadott feladatlapo(ka)t e-mailben elküldjük. A feladatlapok magyar nyelven az Új Fordítású Biblát használó változatban úgynevezett nyomtatóbarát verzióban lettek feltöltve. Ez annyit jelent, hogy az első és az utolsó oldalon a függőleges színes csík inverz, tehát otthoni nyomtatásnál kevesebb festéket fogyaszt. A Károli változat - hogy könnyebben megkülönböztethető legyen - a színes csíkkal lett feltöltve, igény esetén e-mailben kérhető abból is nyomtatóbarát verzió.

Más nyelveken

A Bibliai Felfedező az eredeti angolon kívül több más európai, afrikai és ázsiai nyelven is rendelkezésre áll vagy folyamatban van a fordítása, szerkesztése. Erről pontosabban itt tájékozódhatsz.  1. szint       2. szint       3. szint       4. szint


A feladatlap külalak fejlődése az évek során